Nahajate se: ERASMUS +

Športno društvo Bogojina je v letih 2015 in 2017 v okviru programa Erasmus + in s pomočjo Zavoda za razvoj mobilnosti mladih - MOVIT organiziralo mednarodni projekt mladinske izmenjave We love sport in povezalo 40 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Italije.

Mladi med 14. in 30. letom starosti so preko metod neformalnega učenja iskali rešitve, kako mlade iz socialno šibkejših okolij z mehanizmi, ki nematerialno nagrajujejo, promovirajo in stimulirajo vrednote kot so solidarnost, dobrodelnost in samopomoč, vključiti v družbo preko različnih športnih aktivnosti. Z obravnavanjem problematike izključenosti so mladi preko športa in nevladnih organizacij našli alternativne vstopno točke v družbeno in gospodarsko življenje v skupnosti. Pri tem so mladi na interaktivnih delavnicah delili izkušnje iz svojih držav, ob tem pa so spoznavali kulturo sovrstnikov iz partnerskih držav, se kopali v Termah 3000, kjer jih je fasciniral tobogan Raketa in spoznavali Mursko Soboto in Bogojino.

Projekt je potekal v Dvorcu Rakičan in Športno rekreacijskem centru Bogojina. Peti dan projekta je udeležence obiskal župan Občine Moravske Toplice g. Alojz Glavač in jim predstavil Občino Moravske Toplice ter odgovarjal na številna vprašanja. Mlade iz partnerskih držav je najbolj zanimalo kakšna športna društva delujejo v občini, kako občina razdeljuje sredstva športnim društvom in kolikšen odstotek celotnega proračuna je namenjen športu? Katera so tista društva, ki dobijo največ denarja, kakšni so viri financiranja občine za šport, ali je v občini razvit športni turizem ter kako v občini rešujejo problem prekomerne telesne teže in sedalnega načina življenja.

Za zaključek izmenjave so udeleženci v Športno rekreacijskem centru Bogojina pripravili športne igre iz svojih okolij, nekaj teh pa so se spomnili med samim projektom. Mešanim Erasmus+ ekipam so se pridružili domača Folklorna skupina Bogojina, Prostovoljno gasilsko društvo Bogojina ter Folklorna skupina Kobilje. Udeleženci so se pomerili v vlečenju vrvi, skakanju v vrečah ter drugih štafetnih igrah, ki so jih poimenovali »Assball«, »WheelBallow«, »Aquapain«, »Swimball«. Zmagala je Folklorna skupina Bogojina, Športno društvo Bogojina pa je na koncu poskrbelo za skupno pogostitev in druženje udeležencev.

Mednarodna izmenjava je pomenila odlično priložnost za sklepanje novih poznanstev, spoznavanja drugih kultur in običajev, izboljševanja znanja tujih jezikov, pridobivanja na samozavesti pri javnem nastopanju in drugih kompetencah. Udeleženci, so tekom izmenjave zelo uživali. Večinoma jih je očarala pokrajina, urejena okolica in prijaznost ljudi, udeleženci pa so zagotovili, da se bodo v naše kraje še vrnili.

Projekt mladinske izmenjave v letu 2015 We love sport št. 2015-2-SI02-KA105-013025,

 

Projekt mladinske izmenjave v letu 2015 We love sport, but this is not part of it št. 2016-3-SI02-KA105-013919.

 

 

 

 

 

Partnerske organizacije Država  

 

Športno društvo Bogojina

 

Slovenija Zastava Slovenije

 

Association TAVO EUROPA (Vilna)

 

Litva Zastava Litve

 

European way (Zagreb)

 

Hrvaška Zastava Hrvaške

 

ADEL (Stropkov)

 

Slovaška Zastava Slovaške

 

SCAMBIEUROPEI ( Montegranaro)

 

Italija Zastava Italije